Q & A - Osallistujat kysyivät, me vastasimme

29.4.2019 Tuuli

Päästetään tällä kertaa osallistujien eli testaamolaisten ääntäkin kuuluville, nimittäin heitimme pallon heille: Kysykää te, me vastaamme! Facebook-sivuillamme testaamolaiset saivat esittää kysymyksiä koskien Testaamon toimintaa ja tutkimuksia, tai mikä ikinä tähän liittyen mieltä on askarruttanutkaan. Testaamon työntekijät avasivat kysymysten pohjalta hieman työtä Testaamossa, tutkimuksia yleisesti sekä osallistujien valintaprosessia. Kiitos mukavista kysymyksistä, toivottavasti vastauksista on hyötyä monelle!

Työ Testaamossa

Kauanko Testaamo on ollut olemassa? Mistä tällainen idea on kotoisin?
Testaamo toimii osana tamperelaista Tutkimustie-yritystä. Tutkimustie on vuonna 2001 perustettu tutkimustoiminnan tukipalveluihin erikoistunut perheyritys. Kun kysyntää tuli mm. litteroinnin ja kysely– ja kielipalveluiden ohella osallistujien hankinnalle, alettiin kehitellä myös sitä. Testaamo perustettiin vuonna 2009 eli Testaamo täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Montako työntekijää on Testaamon toimistossa? Testaamossa työskentelee itseohjautuvasti kolmen hengen tiimi: Anni, Marjo ja Tuuli. Tarvittaessa ruuhkahuippuina käytössämme on soitteluapuna toimiston Minna. Yhteensä Tutkimustien toimistolla työskentelee noin 10 henkilöä.

Pääsettekö itse testaamaan? Emme ikävä kyllä itse voi osallistua tutkimuksiin, joihin rekrytoimme osallistujia.

Mikä työssänne on palkitsevinta? Palkitsevinta on, kun sopivat osallistujat löytyvät sujuvasti, he ovat motivoituneita ja innostuneita ja asiakas on tyytyväinen lopputulokseen.

Mikä työssänne on haastavinta? Mikä on ollut haastavin toimeksiantonne? Haastavinta työssä on ajoittaiset tiukat rekrytointikriteerit ja/tai tarkat profiilit, liian lyhyt rekrytointiaika, jolloin sopivia hakijoita ei meinaa ehtiä tavoittaa, mikä aiheuttaa kiirettä. Myös se, että saamme kertoa hakijoille etukäteen melko vähän tutkimuksista, aiheuttaa välillä päänvaivaa. Flunssa-aikana viime hetken osallistujaperuutukset aiheuttavat haasteita ja vaativat nopeaa reagointia. Haastavimpia projektejamme ovat olleet sellaiset, joissa on yhdistynyt edellä mainittuja seikkoja.

Onko työ hauskaa? Pääsääntöisesti kyllä! Meillä on myös kiva tiimi, jossa on hyvä henki ja naurua riittää.

Tutkimuksista yleisesti

Onko vastaajia ympäri Suomen vai kohdentuuko tutkimukset Etelä-Suomen alueelle? Miksi suurin osa tutkimuksista on Helsingissä?
Hakijoita on ympäri Suomen. Tutkimukset painottuvat pääkaupunkiseudulle, jossa suurin osa tutkijoista toimii, jolloin fyysiset tutkimustilatkin ovat siellä. Tasaiseen tahtiin onneksi haetaan osallistujia muualtakin Suomesta.

Miksei netissä järjestetä tutkimuksia paljon? Nettitutkimukset ovatkin suosittuja. Valitettavasti emme Testaamossa pysty vaikuttamaan siihen millaisia tutkimuksia meille tulee.

Miten usein haette testaajia? Meillä pyörii hakuja melkeinpä tauotta. Avoimet haut laitamme näkyviin Testaamon nettisivuille sekä somekanaviimme. Joskus tulee ruuhkahuippuja ja käynnissä voi olla kahdeksankin hakua samanaikaisesti.

Kuka valitsee tutkimusten palkkiot? Miksi lahjakortit ovat erilaisia? Miksi ei palkinto voi olla rahaa lahjakortin sijasta? Palkkiot valitsee tutkimusten järjestäjät, joten tästä syystä palkkiot vaihtelevat. Rahapalkkiosta koituva hallinnollinen työ olisi suuri ja tähän pitäisi sitoutua monen eri tahon, sillä osan lahjakorteista toimittaa tutkimuksen järjestäjät itse ja osan me Testaamossa.

Joutuuko niistä kyselypalkinnoista maksamaan jotain veroa tai ilmoittamaan niistä verottajalle? Lahjakortit ovat ennakkopidätyksen alaista tuloa. Koska ennakkopidätystä ei voi pidättää palkkioksi saadusta lahjakortista, lahjakortti vaikuttaa kokonaisverotukseen saajan ansiotulona. Lahjakorttien ilmoitusvelvollisuus on siirtynyt palkkion maksajille. Ilmoitamme kaikki meidän kauttamme palkkioksi saadut lahjakortit ja muut rahanarvoiset palkkiot tulorekisteriin. Palkkion saajalta se ei edellytä toimenpiteitä.

Onko tutkimuksista oikeasti hyötyä? Toki! Asiakkaitamme ovat muun muassa tutkimusyritykset, yliopistojen tutkimusyksiköt, peliyritykset, ohjelmisto- ja mediatalot, start-upit sekä tuotekehitysorganisaatiot.

Osallistujien valinta

Miten pääsen tastaajaksi?
Kun bongaat kiinnostavan haun, täytä sitä koskeva hakulomake Testaamon nettisivuilla. Osallistujavalinnat tehdään niiden perusteella.

Kuka valitsee osanottajat? Osallistujavalinnat tekee Testaamon kolmesta työntekijästä se, kuka vastaa projektin rekrytoinnista. Kukin vastaa pääsääntöisesti omista projekteistaan, suurempia kokonaisuuksia saatamme jakaa.

Millä perusteella testaajat valitaan? Ratkaistaanko arvonnalla lopulliset valitut henkilöt? Osallistujat valitaan tutkimuksen järjestäjän asettamien kriteerien perusteella. Ne ohjaavat rekrytoijia muodostamaan sopivat osallistujajoukot. Arvontaa emme käytä.

Paljon hakijoita on keskimäärin tutkimuksiinne ja kuinka moni valitaan mukaan? Mikä on ollut isoin kyselynne? Mukaan valitaan yleisimmin 6-50 henkilöä / tutkimus. Verkkotutkimukset voivat olla laajempia ja niihin voidaan valita jopa 200 hlöä. Hakijamäärätkin vaihtelevat suuresti. Viime aikojen tutkimuksissa hakijamäärät ovat olleet n. 30 - 750 välillä / tutkimus.

Miksi sähköpostiin tulee monta päivää myöhemmin tutkimuksiin kutsu vaikka kotisivullanne jo aikaisemmin avattu kyseiseen tutkimukseen lomake? Kenelle lähetätte niitä kutsuja? Avaamme haut ensin Testaamon nettisivuille ja samalla ilmoitamme niistä somekanavissamme. Tämän jälkeen lähetämme mahdollisesti sähköpostikutsuja kohdennetusti tutkimuksen kohderyhmälle paneelimme kautta. Emme lähetä kutsuja heti koko paneelimme kohderyhmälle välttääksemme liiallista sähköpostitulvaa, vaan saatamme lähettää ensin pienemmän määrän kutsuja ja mikäli tilanne vaatii lisää hakijoita, parin päivän päästä lähetämme niitä lisää. Joskus kutsuja ei tarvitse lähettää lainkaan. Varmimmin uudet haut näkeekin seuraamalla netti- ja / tai Facebook-sivuamme.

« Takaisin