Miten tulla valituksi mukaan? Millainen on hyvä osallistuja?

24.1.2019 Tuuli

Meiltä kysytään toisinaan, että miksi en tule valituksi tutkimuksiin, vaikka haen usein mukaan? Tähän voi olla monta syytä. Osa on sellaisia, joihin ei itse pysty vaikuttamaan. Yleisin syy on niinkin yksinkertainen, että hakijoita on enemmän kuin paikkoja. Miten asiaan voisi itse vaikuttaa? Entä millainen on meidän näkökulmastamme hyvä osallistuja?

Seuraa hakuja ja muista rehellisyys

Ajantasaisia avoimia hakujamme kannattaa seurata Testaamon somekanavissa (Facebook, Instagram) ja nettisivulla testaamo.net. Ilmoitamme kaikista avoimista hauista näissä kanavissa. Lisäksi voi halutessaan liittyä Testaamon rekisteriin, jolloin saa ilmoituksia hauista myös sähköpostitse. Jos kiikarissa on jokin mielenkiintoinen tutkimus, johon mielii mukaan, kannattaa hakulomake täyttää mahdollisimman pian, sillä toisinaan aikataulu on tiukka ja paikkoja aletaan täyttää heti, kun hakijoita ilmaantuu. Hae mukaan vain sellaisiin tutkimuksiin, joiden kohderyhmään kuulut ja joihin todella haluaisit päästä mukaan. Mieti, motivoiko sinua myös aihe vai ainoastaan palkkio? Osallistujat valitaan tutkimuksen järjestäjän asettamien kriteerien perusteella. Hakulomakkeella kysytään ainoastaan sellaisia asioita, jotka ovat välttämättömiä kyseisen tutkimuksen kannalta. Täytä siis lomake huolella ja vastaa jokaiseen kysymykseen. Joudumme karsimaan pois sellaiset hakijat, jotka eivät kerro esimerkiksi ammattiaan tai vastaa johonkin muuhun olennaiseen kysymykseen. Muistathan vastata rehellisesti, vilppi paljastuu viimeistään tutkimuksen aikana. Jos mukana on avoimia kenttiä, joihin saa kertoa itsestään, kannattaa tämä tilaisuus hyödyntää.

Sitoudu ja ilmoita esteestä

Jos tulet valituksi ja sinuun otetaan yhteyttä tutkimusajan sopimiseksi, osoita kiinnostuksesi vastaamalla yhteydenottoon mahdollisimman pian. Usein aikataulu on tiukka ja emmekä välttämättä pysty odottamaan yhteydenottoa seuraavaan päivään, vaan joudumme valitsemaan tilalle toisen henkilön. Mikäli estytkin osallistumasta, ilmoita siitä aina pikimmiten meille Testaamoon. Inhimillisiä esteitä voi sattua kenelle tahansa, oleellista on, että ilmoitat niistä, jotta voimme etsiä tilalle korvaajan eikä paikka mene hukkaan. Täyttämättä jäänyt paikka aiheuttaa harmia niin meille rekrytoijille, tutkimuksen järjestäjille kuin ilman paikkaa jääneille hakijoille.

Noudata aikatauluja ja ole aktiivinen

Tutkimustilaisuudessa tai verkkokeskustelussa tulee olla ajoissa paikalla, että tutkija ja mahdolliset muut osallistujat eivät joudu odottelemaan. Tutkimuspaikan ja tarvittaessa parkkipaikan löytämiseen kannattaa varata aikaa. Lapsia tai muita henkilöitä ei voi ottaa mukaan, ellei toisin ole sovittu. Tutkimuksen kesto kerrotaan aina etukäteen ja osallistujien on oltava paikalla loppuun saakka. Hyvällä osallistujalla on mielipiteitä, ideoita ja hyvä ulosanti. Osallistuja saa olla persoonallinen, oikeita tai vääriä mielipiteitä ei ole. Tutkija odottaa aktiivista osallistumista ja on kiinnostunut näkemyksistäsi, joten osallistuthan aktiivisesti, oli sitten kyseessä yksilöhaastattelu tai verkkokeskustelu. Tämä on paikkasi vaikuttaa! Jos tutkimuksessa on muita osallistujia, huomioithan myös heidät ja annat puheenvuoron.

Tuurista kiinni?

Usein ryhmien kokoaminen on melkoista palapeliä ja lopulliseen kokoonpanoon vaikuttaa moni asia. Vaikka olisit toiminut edellä mainituilla tavoilla ja jäänyt mieleemme positiivisesti, tarvitset matkaan myös tuuria. Samankaltaisia hakijoita voi olla paljon, jolloin on tuurista kiinni, kuka tulee sillä kertaa valituksi mukaan. Turhauttaako? Ei kannata luovuttaa, sillä pyrimme aina valitsemaan mukaan myös sellaisia hakijoita, jotka eivät ole vielä päässeet osallistumaan, jotta jokainen saisi mahdollisuuden vaikuttaa.

Rohkeasti uteliain ja avoimin mielin hakemaan mukaan itseä kiinnostaviin tutkimuksiin!

« Takaisin