Testaamon vuosikymmen, osa 1

5.11.2019 Marjo

Kuten moni on varmasti huomannut, kuluvana vuonna 2019 Testaamo juhlii 10-vuotista taivaltaan. Vielä on hieman juhlavuotta jäljellä, joten tässä lienee hyvä sauma kerrata Testaamon taipaleen historiaa. Osalle paneelimme aktiivisista jäsenistä Testaamo onkin tuttu jo vuosien takaa, mutta tuoreempia ystäviämme saattaa kiinnostaa, miten Testaamo on päädytty perustamaan ja millaisia vaiheita sen toimintaan on kuulunut.

Emoyrityksemme Tutkimustien Testihenkilötoimintana vuonna 2009 alkaneen palvelun tarkoitus on alusta asti ollut yhdistää tutkijat ja testaajat helpolla ja luotettavalla tavalla. Kun yliopistot ja tutkimusalan yritykset alkoivat kaivata apua haastateltavien ja ryhmäkeskustelijoiden hankkimiseen ja koordinointiin, tarpeeseen vastattiin räätälöimällä heille sopiva palvelu. Näin tutkijat saivat keskittyä omaan työhönsä, kun taas luotettava taho etsi toiveiden mukaisia kohderyhmiä ja aikataulutti ja informoi heidät tutkimuksen suhteen.

Pienimuotoisia projekteja ja paneelin ensiaskeleet

Aluksi osallistujia haettiin muiden työprojektien ohella. Kesällä 2010 saatiin kuitenkin pari niin suurta 3D-televisioiden testikatseluihin liittyvää toimeksiantoa, että niitä tekemään palkattiin kesätöihin edelleenkin Testaamon riveissä oleva Tuuli. Vielä kymmenen vuotta sitten käyttäjätestaus ei ollut yleisesti tunnettu juttu, ja merkittävä hakumotivaattori olikin uudenlainen kokemus. Toki uusien ja jännien kokemusten kerääminen on edelleen hyvä syy hakea erilaisiin tutkimusprojekteihin. Ihan jokainen ei pääse vaikuttamaan markkinoille tuleviin uutuuksiin tai saa kommentoida tv-ohjelmakonseptia jo suunnitteluvaiheessa.

Miten osallistujia sitten löydettiin, kun ei vielä ollut Suomen laajuista paneelia tai aktiivisia somekanavia? Nykyisin tavoitamme sosiaalisen median sekä paneelimme kautta parhaimmillaan tuhansia henkilöitä erityisen aktiiviset testaamolaiset mukaanlukien, mutta aluksi uutta palvelua tunnetuksi tekivät ainakin flyerit, puffijutut lehdissä sekä yhteydenotot järjestöihin ja oppilaitoksiin. Koska palvelun työskentelymetodeja vasta kehitettiin, työtä tehtiin manuaalisemmin ja osallistujajoukon kokoon saaminen saattoi olla välillä haastavaa. Onnistumisten ja sanan kiirimisen myötä toiminta kuitenkin kasvoi, ja tilauksia alkoi tulla yhä enemmän Helsingin seudulta, jonne testauksia tekevät yritykset ovat keskittyneet.

Miten syntyi Testaamon brändi ja miten toiminta alkoi kasvaa? Siitä seuraavassa blogitekstissä!

« Takaisin