”Pääsee kokemaan uutta, vaikuttamaan ja näyttämään oman mielipiteensä” - Eli miksi testaaminen kannattaa?

10.1.2019 Anni

Testaamon periaatteisiin kuuluu, että tutkimuksiin osallistumisesta saa aina riittävän korvauksen. Osallistumiseen on kuitenkin paljon myös muita syitä, joista osa puhuttelee jopa ihmisen perustarpeita. Mikä tutkimuksissa kiehtoo, mikä tekee osallistumisesta kiinnostavaa, ja mitä ihminen kokee osallistuessaan tutkimuksiin?

”Ihan uteliaisuudesta hain”- N25

Puhdas uteliaisuus ja tiedonjano ovat monen hakijan lähtösyy, kun hän päättää täyttää hakulomakkeen tutkimukseen. Hakijaa kiinnostaa jokin tietty aihe tai mitä tutkimuksessa tapahtuu. Testaamon kautta haetaan ihmisiä eri tavoin toteutettuihin tutkimuksiin, jotka ovat aiheiltaan hyvinkin vaihtelevia. Tutkimuksiin osallistuessa voi oppia uusia asioita ja tutustua kehitteillä oleviin tuotteisiin ja palveluihin. Tutkimuskohteiden lisäksi tutkimuksen osallistujille raotetaan kulissien takaista maailmaa. Pääsee näkemään, miten tuotteita tai palveluita kehitetään, mihin asioihin kiinnitetään huomiota ennen kuin tuote on valmis, ja millainen rooli kuluttajalla tai käyttäjällä kehityksessä on.

”Helppo tapa saada tunne siitä, että vaikuttaa johonkin.” - N24

Testaajan mielipide on se, josta lopulta ollaan kiinnostuneita, oli kyse sitten tuotteen kehittelystä, uudesta markkinointikonseptista tai tulevasta ohjelmasta. Ehkä selkein syy hakea tutkimuksiin ovatkin juuri vaikutusmahdollisuudet. Osallistumalla pääset vaikuttamaan suoraan jonkin tuotteen tai palvelun lopputulokseen. Verkkokeskusteluissa sinun ei tarvitse edes poistua kotoa, vaan pääset osallistumaan keskusteluihin ja täyttämään verkkopäiväkirjoja helposti suoraan kotisohvaltasi. Sen lisäksi että kerrot mielipiteesi, pääset toisinaan myös kokeilemaan, miten asiat käytännössä toimisivat parhaiten. Osallistumalla teet omasta elämästäsi ja joissain tapauksissa jopa työstäsi tulevaisuudessa helpompaa. Joskus tutkimukset käsittelevät jopa yhteiskunnallisia tasoja, kuten esimerkiksi elämisen viitebudjettia käsittelevä, syksyllä 2018 julkaistu kuluttajatutkimus, johon Testaamon kautta rekrytoidut osallistujat osallistuivat keskustelemalla ja listaamalla erilaisia tarpeellisia hyödykkeitä.

”Tapahtuma oli avoin, innostava ja siinä oli hyvä meininki.”- M27

Monet tutkimuksista, varsinkin käytettävyystutkimukset, ovat kokemus itsessään. Tutkimustilaisuudet voivat olla jännittäviä ja hauskoja, kuten automaattiajoneuvon kyydissä istuminen tai hyvinkin maukkaita, kuten uusien suklaamakujen maistelu. Tutkimuksissa voi päästä toteuttamaan myös omia mielenkiinnon kohteitaan. Paljon pelaavat pääsevät kokeilemaan uutta peliä ensimmäisten joukossa ja sovelluksista kiinnostuneet testaamaan uusia konsepteja. Yllättävän usein tutkimuksissa tarvitaan myös mielikuvitusta ja luovuutta, kun kyse on esimerkiksi tuotteen visuaalisesta ilmeestä, kuva-assosiaatiosta tai mahdollisten käyttötilanteiden kuvittelusta. Tutkimukset toteutetaan monesti pienissä ryhmissä, jolloin tutkimukseen osallistuminen on myös sosiaalinen tilanne. Tapaat uusia ja erilaisia ihmisiä, pääset keskustelemaan ja vaihtamaan mielipiteitä. Tutkimustilaisuudet voivatkin parhaimmillaan olla rentoja illanistujaisia, jossa pääset jakamaan osallistuminen kokemuksen ryhmän kesken.

”Voi vaikuttaa palveluihin ja sisältöihin.”- M50

Tutkimuksiin osallistumisen arvokkainta antia saattaa kuitenkin olla juuri osallisuuden ja merkityksellisyyden kokemus. Jokainen osallistuja ja hänen mielipiteensä on tarpeellinen ja tärkeä. Tutkimusten lähtökohdat rajaavat rekrytoitavia ihmisiä, mutta pyrimme Testaamossa huomioimaan ja tuomaan esille erilaisia ihmisiä ja näkökulmia kunkin tutkimuksen rajoissa. Tutkimuksiin osallistumalla sillä, kuka sinä olet ja mitä edustat on merkitystä. Tutkimuksista saadaan informaatiota, jonka perusteella tehdään päätöksiä siitä, keiden mielipiteet tulevat esille, keitä mediassa katsellaan ja lopulta, minkälaisia asioita yhteiskunnassamme käsitellään. Osallistumalla teet itsesi näkyväksi ja kuulluksi. Sinun mielipiteesi muovaa meidän kaikkien ympäristöä ja sitä kautta jokapäiväistä elämää. Osallistumalla annat käyttöön aikaasi, energiaasi, näkemystäsi, persoonaasi ja toisinaan jopa identiteettiäsi, joten me haluammekin kiittää, että osallistut. Samalla kannustamme niitä, jotka eivät vielä ole osallistuneet rohkeasti hakemaan mukaan vaikuttamaan!Sitaatteina kirjoituksessa on käytetty Testaamon palautekyselyn antia.

« Takaisin